MLSZ szurkolói iroda
hivatalos honlapja
Főoldal

Hírek

A labdarúgó mérkőzések időpontjának körültekintő meghatározása

Forrás: Bán Zsuzsa, 2011-09-29 (11:06)

A Szurkolói Iroda munkatervében szerepel a labdarúgó mérkőzések időpontjának körültekintő meghatározásához a szurkolói javaslatok, vélemények gyűjtése. Ezeket alább közreadjuk, azzal a céllal, hogy a MLSZ 2011. június 21-én tartandó sorsolásán a lehetőségek szerint vegye figyelembe.

Javaslataink:

1. A versenynaptár kialakításánál a mérkőzések időpontja fél évre előre, órára pontosan legyen meghatározva. (Ez segíti mind a szakmai stábok, mind a szurkolók előretervezését.)
2. A sorsolásnál kérjük figyelembe venni, hogy a BL-ben induló csapat mérkőzései szombaton, míg a EL-ben induló csapatok bajnoki mérkőzései vasárnap legyenek.
3. A mérkőzések időpontját ne lehessen tologatni (kivétel nagyon indokolt esetben és a klubok hozzájárulásával, valamint azt legkésőbb tizenöt nappal hamarabb az "új" időponttól számolva be kelljen jelenteni), mert ezzel sok helyszíni szurkolót veszít az adott mérkőzés.
4. A mérkőzéseket normál esetben, tehát ha nem hétközi forduló, kizárólag szombat és vasárnap délután, illetve elsősorban este, villanyfényes mérkőzésként lehessen megrendezni. (A péntek esti időpont tévébarát, de nem nézőbarát időpont, a hétfő teljesen elfogadhatatlan.) Ezzel növekszik a stadionokba látogató vendégszurkolók száma, ugyanis hétköznap kevés ember tudja elkísérni az adott csapatot.
5. Fontos lenne, hogy a térségi alacsonyabb osztályú bajnoki mérkőzések időpontja ne essen egybe az adott térség első osztályban szereplő csapatának mérkőzésével.
6. A mérkőzések időpontjának meghatározásánál figyelembe kellene venni a hazai és a vendégcsapat földrajzi elhelyezkedését. Egy városi derbit, vagy egy-egy térség rangadóját este nyolc órai kezdettel,, de abban az esetben, ha a vendégszurkolók több száz kilométerről érkeznek figyelembe kell venni, hogy a vendégszurkolók haza tudjanak utazni.
7. A mérkőzéseket közvetítő tv-csatornák legyenek partnerek egy olyan megoldás kivitelezésében, hogy szombat-vasárnap legyenek a közvetítési időpontok. A két sportcsatornán egy időben is lehetne magyar bajnoki mérkőzést közvetíteni, ez nem rontaná a nézettséget, mert mindenki a saját csapatát nézi a televízióban.
8. A Ligakupával kapcsolatban az egész rendszer újragondolását javasoljuk, mert a jelenlegi formában nem a nézőknek van kitalálva. Amennyiben az utánpótlás felhozatala a cél, akkor ennek megfelelően kell átalakítani a kiírást is. Az utánpótlás számára igenis fontos, hogy nézők előtt játsszon tétmérkőzést.
9. A vasárnap esti 3. félidő műsora, amely a mérkőzésekről készült összefoglalót is magában rejti, átkerülhetne hétfőre, s tovább kellene korszerűsíteni. Ebben a műsorban lehetne a Szurkolói Irodán keresztül az egyes táborokat igény szerint bemutatni, s ezáltal változhatna a média által sok esetben negatív töltésű kép sugallása a szurkolókról, amely sokszor aránytalan is.