MLSZ szurkolói iroda
hivatalos honlapja
Főoldal

Hírek

A Szurkolói Iroda postaládájából..

Forrás: Bán Zsuzsa, 2011-09-29 (10:52)

Az elmúlt napokban, rengeteg kérdés érkezett hozzánk. A leggyakrabban feltett néhány kérdésre írásban is válaszolunk.

Egyetért-e a Szurkolói Iroda a most elfogadott sport- illetve több törvényt módosító új törvény elleni lelátói tiltakozással?
A szurkolók véleménynyilvánításának alapvető színtere a lelátó. Egy demokratikus jogállamban senki nem kifogásolhatja, ha az alkotmányos alapjogokat is sértő törvény ellen tiltakoznak a szurkolók. A másik dolog, hogy a Szurkolói Iroda tagjai nem „műszurkolók”, hanem a legnagyobb és legjelentősebb táborok képviselői, akik maguk is ott vannak a lelátón, s részesei a szurkolói életnek.

Akkor van különbség a Szurkolói kártya és a Klubkártya között, vagy csak a neve lesz más?
Igen van. A Klubkártya nem kötelező, és nem feltétele a stadionba való belépésnek. Kizárólag a kedvezmények biztosítására szolgál. (A Szurkolói kártya, amely kizárólag a Ferencvárosnál volt, kötelező volt, nélküle hazai szurkoló nem vásárolhatott jegyet, vagy bérletet.)

A Szurkolói kártyán név és fénykép van, a belépőkön több adat lesz, akkor most adatvédelmi szempontból ez nem rosszabb?
A belépőkön kizárólag természetes személyazonosító adat szerepel, abból is olvashatóan név, születési idő, anyja neve. Ez valóban több, mint a Szurkolói kártyán a név, de fénykép, -ami a személyes adat körébe tartozik- nem szerepelhet. A Szurkolói kártya regisztrációjánál teljes, tehát személyes adatokat is tartalmazó adatállomány van, amelyet az adatkezelő a kártya visszavonásáig, azaz határozatlan ideig kezelhet, használhat. A belépőkön szereplő adatokat azonban 72 óra elteltével meg kell semmisíteni, illetve a bérletnél a szezon végén.

Igaz-e, hogy a rendőrségi adatbázisba mindenki bekerül, aki bármelyik stadionba jegyet vásárol? Nem, a rendőrségi adatbázisba csak az eltiltottak és a kitiltottak adatai kerülnek be.

Akkor most szeptember 01-től megszűnik a Ferencvárosnál a Szurkolói kártya? Ha jogkövető magatartást választ a vezetés, akkor igen, de erre egyértelmű választ csak a Ferencváros vezetése adhat. Azonban aki érvényteleníteni kívánja a Szurkolói kártyáját, az erre rendszeresített nyomtatvány beküldésével megteheti. A törvény értelmében ugyanis nem lehet megtagadni a belépést attól, akinek nincs Szurkolói kártyája.

Milyen alapon nézegetheti a biztonsági őr a személyi igazolványunkat? A biztonsági őrök jogállásáról szóló törvény alapján nem nézegetheti, ugyanis nem hatóság, és nem közfeladatot ellátó személy. (Többek között ez is egy olyan pontja a törvénynek, ami ellen tiltakozik a Szurkolói Iroda.)

Igaz, hogy a szurkolók között is vannak „ellendrukkerei” a Szurkolói Irodának? Előfordulhat, bár aki tud közös ügyekben gondolkozni, s nem ragad le az esetleges személyes ellenszenvnél, biztos, hogy inkább segíteni próbálja az Iroda munkáját.