MLSZ szurkolói iroda
hivatalos honlapja
Főoldal

Közlemények

Miért tiltakoznak a szurkolói szervezetek országszerte a lelátókon?

Forrás: Bán Zsuzsa, 2011-09-29 (11:09)

A köztudatban a tiltakozások pillanatnyilag úgy jelennek meg, hogy a szurkolók nem akarnak rendet a stadionokban, mivel az új törvény a rendbontást szigorúbban bünteti. Nem, egyáltalán nem erről van szó.

A tiltakozás oka, hogy az elfogadott törvény alkotmányos alapjogokat sért, nincs összehangolva már hatályban levő törvénnyel, állami monopóliumként kezelt hatósági jogkört ad magánszervezeteknek, ésszerűtlen időkorlátokat szab, és legfőképpen diszkriminálja a labdarúgó szurkolókat, ugyanis az eredetileg beterjesztett törvény, még az öt látványsport úgynevezett rendteremtéséről beszélt, s végül a Parlament az elfogadás során, már csak és kizárólag a labdarúgó szurkolókra terjesztette ki a törvényt.

Ezért indult mozgalom a törvény elleni tiltakozásra, amely jelen formájában alkalmatlan a jogalkotó szándékának megvalósítására.

Javasoljuk a törvény gyakorlatban is alkalmazható formában történő módosítását figyelembe véve az alapvető jogokat és lehetőségeket. Részünkről nem a törvény megalkotása a probléma, hanem amennyiben készül egy ilyen jogszabály az legyen gyakorlatban is alkalmazható és figyelembe vegye a szurkolói, nézői javaslatokat is.

Erre vonatkoztatva az elmúlt hónapokban többször is próbált a Szurkolói Iroda egyeztetni a törvényhozóval, de sajnálatos módon nem sikerült. Továbbra is fenntartjuk egyeztetési javaslatunkat és a törvényt véleményező dokumentummal rendelkezünk, melyet szívesen egyeztetnénk az érintettekkel.